![Lyngby-Taarbaek Symfoniorkester - Stravinsky: Le Sacre du Printemps](https://cdn.tivoli.dk/media/mipdz45d/blank-logo-730x400px.png?width=3840&format=jpeg)
![](https://cdn.tivoli.dk/media/ho5bqoko/14-06-ca-lyngby-taarbaek-symfoniorkester-hero-1920x800px.jpg?height=2160&width=3840&format=jpeg)
Lyngby-Taarbaek Symfoniorkester - Stravinsky: Le Sacre du Printemps
Dirigent: Kaisa Roose
Program:
Manuel de Falla (1919): Den trekantede hat, suite 1 & 2
Igor Stravinsky (1913): Le Sacre du Printemps
Musik fra da dansen blev moderne
Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester skuer med værker af spanske Manuel de Falla og russiske Igor Stravinsky tilbage til starten af det 20. hundredes Paris. Centralt i nytænkningen af den tids ballet stod den store impresario Sergei Diaghilev – grundlæggeren af det banebrydende kompagni Ballets Russes. Dansen man præsenterede, var moderne og forestillingerne blev samtidig et kunstnerisk mødested for tidens unge, talentfulde avant-garde kunstnere inden for billedkunst, tøjdesign og komposition.
Den unge Igor Stravinsky havde i 1913 allerede samarbejdet med Ballets Russes om værkerne Petrusjka og Ildfuglen fra hhv. 1910 og 1911 men slog hovedet på sømmet med musikken til Le Sacre du Printemps (på dansk: Forårsofret). Stilen var rå, atonal og primitiv og vakte lige dele sensation og skandale med sit nærmest dyriske udtryk, der til fulde understreger handlingen: En ung kvinde ofres til foråret i et hedensk ritual af sit stammefolk. Chokket har nærmest ikke fortaget sig i løbet af de godt 100 år, der er gået, og værket står stadig stærkt. Også helt i sin egen ret, som koncertstykke uden medfølgende dans.
Manuel de Falla færdedes ligeledes i Paris i starten af 1900-tallet, og blev endda introduceret til Diaghilev af Stravinsky. Det førte snart til en bestilling på ny balletmusik med debut i London i 1919. Selvom de Falla - ligesom Stravinsky - hentede inspiration fra sit hjemlands folklore, blev udtrykket et ganske andet. Historien om El sombrero de tres picos (på dansk: Den trekantede hat) er nemlig en romantisk forvekslingskomedie med træk fra flamenco og spansk folklore. Også denne gang var musikken så god at den nåede koncertsalene – nu i form af en orkestersuite på baggrund af materialet fra balletten.
I spidsen for det hele står den estiske dirigent Kaisa Rose, som LTSO ved tidligere lejligheder har arbejdet sammen med. Hun er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København og har fast bopæl i Tallinn. En af Kaisas store interesser er netop musikken fra det 20. århundrede.
Spilletid
Pris
Gratis med Tivoli entré
Inkluderet i entréen til Tivoli
Spilletider
Tivolis Koncertsal
Gratis med entré til Tivoli
Inkluderet i entréen til Tivoli
Praktisk information
Dit koncertbesøg
Spillested
Tivolis Koncertsal.
Entré til Tivoli
Koncerten er en del af koncertrækken Con Amore og er inkluderet i entréen til Tivoli.
Åbningstider i Koncertsalen.
Dørene til Tivolis Koncertsal åbnes en halv time før koncertens start.
Koncertens varighed
Ca. 1 time og 15 minutter uden pause.
Bar/restauranter
Koncertsalens barer er åbne inden koncerten. Der er rig mulighed for at spise på en af Tivolis mange restauranter inden koncerten.
Gæster med funktionsnedsættelse
Kørestolspladser og ledsagerpladser kan udelukkende købes ved henvendelse til Tivoli Service Center personligt eller på 33 15 10 01. Læs mere her.
Transport/parkering
Tivoli ligger ved Rådhuspladsen og Københavns Hovedbanegård. Find mere information om offentlig transport her, eller planlæg din rejse med Rejseplanen.dk.
Ankommer du til Tivoli i bil, og har du Tivolikort, kan du få rabat på parkering. Se parkeringsmuligheder her.